Конкурсът “Шофирай отговорно – Дай път на живота“ има своите победители
Само ден, след като заради нарасналия брой на новозаразени с Ковид-19 в страната носенето на маски на открито стана отново задължително, в петък, 23 октомври в София се проведе награждаване на победителите в националния младежки конкурс "Шофирай отговорно - Дай път на живота". В двора на 6-то ОУ „Граф Игнатиев“, в добро настроение и при спазване на мерките за безопасност, се събраха десетки почитатели на изкуството на плаката: ученици, студенти, учители и преподаватели по изкуства, представители на министерства и институции, които имат отношение към пътната безопасност и към усилията за намаляване на броя на жертвите и ранените по пътищата на България.

Конкурсът, организиран от Ротари клуб София, бе обявен в началото на годината с крайна дата за участие 15 април. Заради последвалата коронавирусна епидемия, довела до обявяване на извънредна епидемиологична обстановка в страната, срокът бе на два пъти удължаван. Това имаше и своята добра страна, защото даде възможност на повече млади автори, докато си стояха вкъщи заради първоначалната карантина, да изпробват творческите си дарования в областта на плаката по една много злободневна тема – за отговорно поведение на участниците в пътното движение, срещу нетолерантното и агресивно поведение при управление на автомобил. До 30 юни – новата крайна дата за подаване на проекти – организаторите на конкурса получиха над 120 плаката, дело на близо 100 участници. Най-младият от тях бе само на 9 години, а най-възрастният – на 27. Включиха се ученици и студенти от цялата страна, при това не само от профилирани гимназии и висши училища по изкуствата, но и от общообразователни училища, езикови гимназии, университети. Както отбелязаха членовете на журито – преподаватели по изобразително изкуство и художници-плакатисти, нивото бе изненадващо високо и въпреки младата си възраст мнозина участници в конкурса представиха качествени и професионално направени плакати.

Много хора успяха да ги видят още преди церемонията по връчване на наградите, защото седмица преди нея на оградата на 6-то ОУ откъм бул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Шести септември“ беше монтирана експозиция с постъпилите плакати за конкурса, отпечатани на пана от винил. Избрана част от тях ще бъде включена в пътуваща изложба „Дай път на живота!“, която ще обиколи редица областни градове в страната в рамките на едноименната образователна кампания, започната през 2018 г. от Ротари клуб София.

Първи изразиха желание за домакинство на бъдещата пътуваща изложба от Министерството на образованието и науката в лицето на зам. министър Таня Михайлова, която връчи 1-ва награда в категорията за студенти на Ивайло Тодоров от НХА, и представителите на отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“ на МВР.

Като на всеки конкурс най-важната част бе обявяването на победителите и връчването на отличията – парични награди и грамоти, в две категории: за ученици и за млади автори до 29 години.

Първа награда при учениците спечели Елена Маринска за плаката „Агресия“. Тя е ученичка в 12 клас в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, където се обучава в специалност „Рекламна графика“ при преподавателя Петър Чучулигов, утвърдено име в областта на плаката. Високото равнище на обучението в гимназията бе потвърдено и от поощрителната награда, която получи друга негова възпитаничка – Мария Кълвачева за плаката „Зебра“.

Втората награда замина за Бургас при Десислава Фучеджиева, на 17 г., ученичка в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“.

Третата награда бе за представител на Националната гимназия за приложно изкуство „Св. Лука“ в София – 17-годишната Силвия Атанасова, за плаката „Бъди толерантен“. Възпитаниците на тази гимназия бяха едни от най-активните участници в конкурса и при тях отиде едно от поощренията – на Александра Ганчева, също на 17 години.

Три поощрения получиха ученици от друго софийско профилирано училище – Националната гимназия за изящни изкуства „Илия Петров“: Елена Русинова на 18 г., Карина Крумова на 17 г. и Дениз Ахмед на 18 г.

Конкуренцията при студентите и младите автори до 29 г. също беше оспорвана – 30 човека се състезаваха със свои проекти. С първа награда за цялостно представяне, както бе формулирано от журито, бе отличен 25-годишният студент Ивайло Тодоров от Националната художествена академия в София, който представи четири плаката Друг възпиканик на НХА - Валентина Добрева, на 21 г., взе втората награда.

Марин Рангелов, на 22 г., завършил средното си образование в Националната гимназия за изящни изкуства „Илия Петров“ със специалност „Илюстрация“, е носител на третата награда в категорията за млади автори до 29 години.

Поощрения от журито получиха още пет участници: студентките Анна Гинева от НХА /21 г./ и Виктория Кондова /19 г./ от НБУ, Павел Станчев, 17 г., от Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък, Ралица Емилова, 18 г., от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ - Велико Търново, и най-младата сред отличените – 12-годишната Зефира Стоянова от Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“ - Стара Загора.

Организаторите на конкурса от Ротари клуб София и Сдружение „Международно триенале на сценичния плакат“ пожелават здраве и бъдещи успехи на всички участници в националния младежки конкурс за плакат.

www.daipat.bg 2018. All rights reserved.

Софтуерен
партньор